#Climatestrong – matka vahvaksi ilmastokestävällä tavalla

Voiko 5-kymppinen, Teams-palavereissa istumatyötä työkseen tekevä alkaa elää kuin urheilija? Tai ainakin muuttaa mitä syö, miten liikkuu, polttaa rasvaa, kasvattaa lihaksia –  ja tehdä kaikki tämä mahdollisimman ympäristöystävällisesti?

Tervetuloa #Climatestrong-projektiin. Siinä tapahtuu juuri tuo ylläoleva seuraavan 365 päivän aikana, mutta toivottavasti luoden pohjan myös pitkän tähtäimen hyvinvoinnille.

Projekti perustuu tavoitteelliseen salitreenaukseen ja liikkuvuuden parantamiseen aivan mahtavan Prehealth-ammattivalmentaja Mika Korhosen hellän vaativassa huomassa sekä tieteellisesti ympäristökestäväksi todettuun planetaariseen ruokavalioon. Kiitos myös jo tässä vaiheessa Prehealthin Tomi Lalua sparrauksesta ja henkisestä tuesta. Treenipaikaksi on valikoitunut Loft Gym, Keran halleilla.

Vuosi sitten jouluna vaaka näytti 101,4 kg. Se tavoitteellista liikuntaa harrastamattomalle, 182 cm pitkälle keski-ikäiselle miehelle liikaa, varsinkin jos massa on keskittynyt aivan väärin paikkoihin.  Vaaka toimi myös herätyksenä, mutta kesti vuoden päästä tuumasta toimeen ja projektin aloittamiseen.

#Climatestrong on avoin matka muutokseen, uudella tavalla. Minä tulen oppimaan paljon, ja toivottavasti voin jakaa noita oppeja mahdollisimman monen kanssa.

 

Mutta ensin, planetaarinen mikä?

Planetaarinen, vähähiilinen (ei siis -hiilarinen) ruokavalio lyö kaksi kärpästä yhdellä kertaa. Se ohjaa ruokalautasta terveellisempään suuntaan niin oman kuin planeetankin hyvinvoinnin osalta vähentämällä kasvihuonepäästöjä. Suomessa sekä SOK että Kesko ovat ottaneet planetaarisen ruokavalion mukaan omaan vastuullisuustyöhönsä.

Mutta onko planetaarinen ruokavalio sopiva ihmiselle, joka haluaa yhtä aikaa polttaa rasvaa, mutta kasvattaa lihaksia?  Eikös silloin pitäisi tankata sitä protskua koko ajan – tai vaihtoehtoisesti pitäytyä kanassa, riisissä ja parsakaalissa aina tylsistymiseen saakka?

Planetaarisessa ruokavaliossa ei sanota ei lihalle. En itsekään itse sano lihalle ei. Lihaa syödään keskivertoruokavaliota merkittävästi vähemmän, mutta kun lihaa syödään, sen tulee olla ympäristövaikutuksiltaan selvitettyä, kotimaassa lähellä tuotettua sekä eläinten hyvinvoinnin huomioonottavaa.

Kotimaiset kasvikset ja kasvisproteeinit muodostavat planetaarisen ruokavalion kovan ytimen. Puolet lautasesta tulisi koostua niistä, ja erityisesti kasvisproteiineja tulenkin ahkerasti testaamaan ja ottamaan osaksi ruokavaliota. Myös kokojyväviljat kuuluvat ruokavalioon. Ohrasta on nopeasti tullut suosikkini, ja perinteinen kaurapuurokin tulee taas tutuksi, kotimaisten mustikoiden, mustaviinimarjojen ja puolukoiden kera. Opinko syömään puuroa rasvan kera, sitä en ole ihan varma, mutta pähkinät ovat löytäneet tiensä lautaselle. Kokonaiskalorimääräksi on näin projektin alussa määritelty 2000 kcal.

Lisäpuhtia planetaarinen ruokavalio saa ruokahävikin ja pakkausjätteen minimoinnista.

 

Mitä en saa syödä?

Mutta eikös elämänmuutoksia aina rakenneta kieltojen ja kieltäytymisen varaan? Fakta on, että jos haluaa saavuttaa, jostain pitää luopua. Omalle kieltolistalle ovat päässeet

  • Sokeri ( ja ulkomaisia hedelmiä vain kohtuudella)
  • Vehnä
  • Sokerijuomat
  • Alkoholi
  • Valmisruoka
  • Kahvi

Entäs purkista?

Vastustuskyky on tietysti noussut tapetille viimeisen kahden vuoden aikana, ja itsekin olen siihen satsanut. Tällä hetkellä purkkivalikoimaan kuuluu

  • B, C ja D-vitamiini
  • Sinkki
  • Magnesium
  • Hera- sekä riisi- ja herneproteiini
  • Kreatiini

 

Onko peilillä väliä?

Elämänmuutoksessa on aina kysymys sitoutumisesta terveellisiin elämäntapoihin pitkällä tähtäimellä. Samaan aikaan, silläkin millainen hahmo sieltä peilistä tai Teams-kamerasta päivät pitkät katsoo, on väliä ainakin itselleni. Voinkin sanoa, että työkseni esiintyvänä aloin kauhistua itsestäni otettuja kuvia ja se vaikutti negatiivisesti myös itsetuntooni, vaakalukemien lisäksi. Tunnistan hyvin moderniin ulkonäkökeskeisyyteen liittyvät haasteet, emmekä me miehet ole niille immuuneja. Olen kasvanut englantilaisten miesten elämäntapalehtien kuten GQ, Esquire ja Men´s Health      parissa, ja vasta viime vuosina niiden mieskuvaan on tullut uutta syvyyttä. Summa summarum, projektin kuluessa toivon, että peilistä tulee taas ystäväni.

 

Mitä seuraavaksi?

Tämä blogi toimii avoimena #climatestrong-päiväkirjana. Tuon tänne niin treenit ja ohjelmat, ruuat, arjen priorisoinnit, kehityksen, fiilikset ja paljon muutakin. Haastattelen myös laaja-alaisesti asiantuntijoita, vaikuttajia ja yleensäkin ihmisiä, joilla on näkemystä ja kokemusta.

Tästä se alkaa, katsotaan mihin vuoden aikana päästään. Tai kuten Mika sanoi, ensin opitaan tekniikka, sitten opitaan treenaamaan kovaa.

 

Petteri

#climatestrong